ČECHOUNCI z VYSOČINY

  Zpět na aktuality


 

 

 Rok 2014 – shrnutí   31.12.2014 

Začátek roku 2014 byl pro nás ve znamení práce na podkroví. Střecha už byla nová, takže zbývaly ještě ty relativně drobnější práce, na které už jsme nepotřebovali velkou stavební firmu. Takže zatímco Pája se při své celodenní práci starala ještě o domácnost, Evičku, psy a kočky, tak já zase odpoledne a víkendy trávil prací na bývalé půdě. A znáte to, to máte: trámy, fošny, prkna, latě, vruty, hřebíky, palička, majzlík, zbíječka malá, zbíječka velká jak to prase (malá absolutně nestačila na kamennou zeď) ... pokračování viz. film "Na samotě u běsa" nebo to bylo u "lesa"? Prostě nejdřív díry uděláte a pak je zase zacpete. A aby to nebylo nudné, tak do nich někdy dáte beton a jindy třeba zase odpadní trubky a nebo topení či elektriku.

No, aby to nevypadalo, že jsme zase až tak pracovití, tak začátkem ledna jsme vyrazili na Praděd. Pavla na lyže a já na Ledovcový kurz na Moravském ledovci . Zatímco Pavla si vesele sjezdovala, já se potuloval s partou mně podobných pošuků po lese v helmě, v mačkách a s cepínem a učili jsme se co a jak na ledovci. Docela zábava a to i pro kolem jdoucí. No, řekněte sami, odolali by jste a nezastavili se a nekoukali, když vidíte bandu exotů, kteří se po čuni rozjedou na prudké zledovatělé sjezdovce a pak se to snaží zastavit cepínem :) ?

Zbytek zimy se nesl ve znamení práce v práci a doma, procházek se psy a nadávání na počasí, které už definitivně  zblblo a nemohlo se rozhodnou, jestli má být zima či jaro. V březnu jsme se raději zajeli ohřát do Brna a podívali se do ZOO, co je tam nového. Evičce se ani tak nelíbila zvířátka jako spíš různé atrakce jako lanová dráha a nafukovací hrady a podobně.

Stavba nám utěšeně pokračovala a do konce dubna jsme se pustili do sádrokartonů a podlahy. Také jsme stihli víkendovou dovolenou v Čeladné na úpatí Moravskoslezských Beskyd. Evička se předvedla jako skutečný vodomil a z bazénu jsme jí nemohli dostat, až byla úplně promodralá. Zase se ale pak ohřála v sauně. Super výlet, Hotel Prosper můžeme jen doporučit. Dokonce i doma to začalo vypadat na jaro a to je pak vše takové veselejší.

V květnu se Belince narodila dvě štěňátka - Calypso (Kalinka) a Castor (Kastorek), takže bylo hned veselo. A tak zatímco v podkroví se dělaly obklady a dláždily podlahy, tak dole v kuchyni ve štěněcí bedýnce to pískalo a sosalo. Za pár týdnů z nich byly pěkní darebáčci , tak jak to ostatně už se štěňaty bývá. Aspoň je vidět, že jsou zdravá, že :) .

Původně jsme si chtěli Kalinku nechat, ale nakonec jsme se rozhodli jí raději někomu prodat , protože několik málo následujících let opravdu nebudeme mít čas na výchovu dalšího člena smečky. A o ježdění po výstavách ani nemluvě. Takže Kasíka si pořídila paní doktorka Nežádalová z Prahy a Kalinka se vydala do rodiny Jeřábkových z Nového Boru. Zatím se zdá, že se mají dobře a to jak psi, tak i noví páníčci.

V létě to byla pěkná divočárna. Jak už jsem psal výše, tak jsme vyrazili v zimě za sněhem do Jeseníků. Pavla si lyžovala a já byl na ledovcovém kurzu. Honza Navrátil, který kurz pořádal, na mě zapůsobil opravdu hodně dobře, takže jsem s ním ještě v rámci kurzu skalního lezení strávil jeden červnový víkend na skalách Žďárských vrchů, kousek od Skleného. A protože jsem nadchnul i Pavlu, vyrazili jsme o pár týdnů později na kurz via ferrata. A abych ukojil svoje horské choutky dokonale, vyrazil jsem ještě navíc, opět s Honzou, do Alp na Rudolfshutte, kde jsme strávili prodloužený víkend chozením po ledovci. No a o týden později pak s brněnským V-Tourem na čtvrtý nejvyšší vrchol Rakouska Grossvenediger (3662 m). Docela pěkný výšlap. Je vidět, že v Rakousku to asi funguje pořád lépe. Ovce a kozy se pásly ještě někde přes 2500 m vysoko, ale u nás se narvou nesmyslné fotovoltaické elektrárny na tu nejlepší zemědělskou půdu na jižní Moravě. Jo, hold si každý váží půdy jinak.

Pavlu to táhne víc k vodě, takže strávila s Evičkou týden zase někde v tramtárii na lodi - Ohře, nebo jak se ten potok jmenoval.

V září Evička začala chodit do školky a docela se jí tam, zdá se, líbí. Tak aby jí to vydrželo. Jinak nás doma už opravdu umučí :). Moje představa o školce, jako takového "depozitu" na děti, se ukázala jako lichá. Až mě překvapilo co se tam všechno děti učí a naučí, paráda.

Kocour Kuba přes léto bohužel dost sešel a někdy na přelomu září a října jsem ho zakopal u jasmínu - FeLV (Felinní virová leukémie), která ho oslabila, zápal plic a nakonec i selhání srdce. Škoda ho, byl to opravdu pěkný kocour, ale tak už to chodí.

Začátkem prosince se projevilo to "globální oteplování" a na stromech se udělala tak svinská námraza , že takovou už dlouho nepamatujeme. Alespoň je vidět, k čemu ta fotovoltaika vlastně je, že.

Tak to je pro letošek asi tak všechno. Letos si můžete vybrat dokonce ze dvou novoročních přání - z "normálního" a z elektrikářského :) .

 

Pár obrázků najdete ve fotogalerii .

 

 zpět na začátek této stránky